Banka Koper 1

Robert Zonta, 31. May, 2011

INTERVJU TEDNA: ALEN ŠČULAC

slike/novice/alen_sculac_kp.jpg

vir: www.fckoper.si

Objavljamo intervju z Alenom Ščulcem, ki je bil opravljen v ponedeljek 23.5.2011, ko je izvršnemu odboru kluba podal odstopno izjavo.

1.       V petek ste postali pomočnik trenerja članske ekipe FC Koper in danes ste odstopili  z mesta predsednika kluba. Lahko pojasnite razloge za odstop ?

V vseh letih mojega delovanja v klubu sem, poleg vodenja kluba, opravljal  različne funkcije, ki so me izčrpale, zato sem se odločil, da je nastopil čas, da se odločim  kako naprej.  Odločil sem se, da želim stopiti na novo pot in sicer postati profesionalni nogometni trener, zato sem sprejel ponudbo FC Koper. Odločitev ni bila lahka, sprejel sem jo v krogu svoje družine, saj je bila prav slednja tista, ki je bila vsa ta leta predmet mojega odrekanja. V šestih letih mojega aktivnega delovanja v klubu in drugod, sem opravljal številne funkcije ter je pri tem trpela moja družina. Prepričan sem, da je bila moja odločitev pravilna in v dobrobit kluba, saj je klub v tem trenutku dobro organiziran. Klub z 242 mladimi nogometaši in močno člansko ekipo potrebuje za vodenje celega človeka. Med sprejemanjem odločitve sem se spomnil na vse projekte, ki smo si jih v klubu zastavili in realizirali. Prav zaradi vsega tega sem bil pred sprejemom odločitve v dvomu ali narediti ta korak in se preizkusiti v profesionalnem športu, vendar menim da sem sprejel pravilno odločitev, saj mi je to bila želja že od takrat, ko sem prenehal z aktivnim igranjem nogometa.

V določenih trenutkih sem ponosen na ekipo, ki mi je pomagala in me podpirala, predvsem mislim na sekretarja kluba Mileta Buriča, Rada Grdino, mojega očeta Milana in brata Deana ter v zadnjem obdobju Roberta Zonto, ki se je pridružil klubski ekipi. Prav tako je potrebno omeniti Davorja Vodopijo, ki mi je pomagal  pri vodenju članske ekipe. Vsi našteti ter drugi člani in prijatelji kluba so s svojim volonterskim delom in zagnanostjo dosegli, da je bilo  veliko narejenega na prepoznavnosti kluba in na športno-strokovnem področju.  Glede na dejstvo, da ima klub močno ekipo, ki je sposobna voditi klub in nadaljevati začrtano pot, sem prepričan da je bila moja odločitev prava.

 2.       Kako vidite sodelovanje med NK Dekani in FC Koper ?

Ko sem sprejel odločitev, da odidem v sosednji klub in s tem stopim na pot profesionalizma, sem si zaprisegel, da se ne bom vmešaval v odnose med kluboma, saj sem prepričan, da bosta kluba znala in zmogla toliko modrosti, da bosta sodelovala v dobrobit nogometa. Moja želja je, pa tudi obljubljeno mi je bilo, da bo sodelovanjo plodnejše kot je bilo zadnja leta, saj imamo v naši nogometni šoli samo dva igralca, ki sta v klubu na posoji, kar je praktično premalo. Menim, da bi se lahko s pomočjo FC Kopra uvrstili in tekmovali v 1. SKL/SML.

V članski konkurenci je nekoliko drugače. V našem klubu je več igralcev, ki so po zaključku igranja v mladinskih selekcijah FC Koper hoteli zaključiti z igranjem nogometa in prav na moje pregovarjanje so se priključili članski ekipi Jadrana Dekanov.

Sedaj bom vso energijo usmeril v člansko ekipo FC Kopra, saj je to moj »kruh«.

 3.       Kako ocenjujete sodelovanje z drugimi klubi v regiji in širše ?

Na področju sodelovanje je bil storjen ogromen, res ogromen korak, saj odlično sodelujemo s klubi na obalno – kraškem območju. Pri tem gre velika zahvala Miletu Buriču, ki je znal postaviti temelje zglednega sodelovanja. S strokovno ekipo sem obiskoval klube in se dogovarjal za medsebojno sodelovanje in prestope mladih nogometašev. V lanskem letu smo pridobili kombinirano vozilo s katerim dnevno vozimo otroke z območja kraško-notranjske regije v Dekane. Tako mladim nogometašem omogočimo lažjo pot do treninga in jim omogočimo napredek ter igranje nogometa v višjih ligah (državna liga starejših dečkov, 2. SKL/SML,…). Prav tako smo razbremenili starše. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil nogometnim klubom s katerimi sodelujemo in sicer FC Kopru, NK Ankaran – Hrvatini, MNK Izoli, NK Jadranu Hrpelje Kozina, NK Železničarju iz Divače, MND Tabor Sežani, NK Plami iz Podgrada, NK Košani in NK Ilirski Bistrici.  Dokaz plodnega sodelovanje in dobrega dela v nogometni šoli Dekani so trije reprezentanti mlajših selekcij; Aleks Petrovčič U-16, Roy Rudonja U-17 in Gregor Ščulac U-19.

 4.       V zadnjih petih letih je bilo v klubu veliko storjenega. Kako ocenjujete napredek kluba v zadnjih petih letih ?

Kot sem že dejal, smo bili v teh letih izjemno produktivni na vseh področjih od športnega do infrastrukturnega. V tem času smo pridobili veliko pomožno igrišče z umetno travo in  razsvetljavo. Prav tako smo pridobili, v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Dekani in Mestno občino Koper, majhno asfaltirano igrišče. Uredili smo klubski družabni prostor, adaptirali slačilnice, na glavnem igrišču zamenjali zalivalni sistem in zamenjali reflektorje. V tem trenutku potekajo zaključna dela na prizidku, kje bomo pridobili prostorno slačilnico ter sanitarije za gledalce in invalide. Prav tako upam, da bomo do konca leta, v sodelovanju MOK-a in NZS-ja, obnovili malo pomožno igrišče ter nanjo namestili umetno travo.

Tudi dobro delo  na strokovnem področju kaže rezultate, saj imamo v tekmovalni sezoni 2010/2011 242 otrok, ki redno trenira v klubu. Prav tako smo okrepili delo v interesnih dejavnostih na OŠ v Gračišču, kjer krožek nogometa obiskuje približno 30 otrok.

V klubu smo veliko delali na dvigu strokovnosti trenerjev in jim omogočili pridobitev ustrezne nogometne izobrazbe.

Vse selekcije so v vrhu lig MNZ Koper, prav tako s ponosom zremo v lestvico državne lige starejših dečkov U-14, kadeti in mladinci naskakujejo mesto za vstop v 1. SKL/SML. Člani so že stalnica zgornjega dela 3. Slovenske nogometne lige – zahod.

 5.       Zadnjih nekaj mesecev je finančna kriza glavna tema pogovorov. Koliko se je dotaknila našega kluba ?

Kot ostale klube je tudi nas zajela finančna kriza. Po mojem mnenju bi bilo nekoliko drugače, če si ne bi sami vzdrževali objektov. Prav tako naraščajo tekoči stroški in stroški tekmovanja, tu mislim na sodniško – delegatske stroške, stroške prevoza in prehrane,…. Sploh se ne zavedamo, kakšne stroške ima klub v tekmovalnem letu in sicer približno 70.000,00 EUR. Klub iz javnih sredstev prejme 14.000,00 EUR letno za delovanje nogometne šole, kar je bistveno premalo. Zaradi slabega stanja v gospodarstvu smo prikrajšani za mnogo kateri sponzorski denar, saj podjetja še zase nimajo.

Klub do trenerjev in drugih odvisnih oseb nimajo praktično dolga in svoj mesečno honorar dobijo tekoče, vendar pri tem govorimo o nizkih zneskih.

 6.       Kje vidite NK Dekani čez pet let ?

Želim, da bi člani tekmovali v 2. Slovenski nogometni ligi, kadeti in mladinci v 1. Slovenski kadetski – mladinski nogometni ligi ter, da bi  starejši dečki U-14 krojili vrh lestvice. S tem bi se mi uresničile želje, ki sem jih imel v vseh teh letih vodenja kluba.

 7.       Imate za konec morda kakšno sporočilo za naše mlade nogometaše ?

Ob prihodu v klub je bil moj moto; DELO, VZTRAJNOST in DISCIPLINA. Tisti, ki me pozna ve, da sem si na teh načelih naredil nogometno pot. Dokaz trdega in discipliniranega dela so bivši in sedanji nogometaši kot so Nevij Finkšt, Igor Benedejčič, brat Dean, Zlatko Dedič, Enej Jelenič in sedaj še Roy Rudonja, Aleks Petrovčič, Gregor Ščulac.  S trdim delom in vztrajnostjo se lahko daleč pride, kar so dokaz Zlatko Dedič in Enej Jelenič, ki sta svoje prve korake naredila v naši nogometni šoli. To je dokaz, da je možno tudi iz »malih« Dekanov priti v tujino.

Mladim nogometašem svetujemo, da so vztrajni in delovni.

 8.       Ali bi za konec še kaj dodali ?

Zahvaljujem se vsem, ki so mi stali ob strani in me podpirali pri mojem delu, predvsem moji družini, Miletu Buriču, Radu Grdini, očetu Milanu in bratu Deanu,  Jožetu Čmaju ter vsem trenerjem in vodjem ekip. Prav tako gre posebna zahvala Robertu Zonti in Davorju Vodopiji, ki so mi stali ob strani, ko ni bilo vse postlano z rožicami. Zahvaljujem se vsem članom kluba, prijateljem, navijačem, veteranom,  sponzorjem, donatorjem in drugim, ki so verjeli v naš projekt in nas pri tem podpirali.

Titus+ VPIS V NOGOMETNO ŠOLO Zavarovalnica Triglav, d.d. AVE Radio Capris Marjetica Koper Zavarovalnica Sava E3 - pogkončno